Časopis Eckermann osnovan je početkom 2006. godine kao prvi časopis za književni intervju u regionu. Pojavljivao se pred čitaocima tokom 18 mjeseci, mjesečno sa po četiri razgovora.

U znak sjećanja na čovjeka koji je napravio prvi intervju u istoriji literature časopis je nazvan Eckermann.

Johann Peter Eckermann (1792-1854) bio je Geteov prijatelj i lični sekretar. Po Geteovoj smrti izdao je Geteove posmrtne spise i Celokupna Geteova dela u četrdeset svezaka. Njegova knjiga Razgovori sa Geteom prva je knjiga intervjua u istoriji svjetske literature. Iz tih razgovora razvio se i intervju kao zasebna književna vrsta.

Eckermann se ponovo pojavljuje pred čitaocima 27. decembra 2015. kao časopis sa širim opsegom književnih rodova koji ima za cilj da uskladi savremeni književni trenutak i mogućnosti koje pruža web. Časopis izlazi šest puta godišnje.

Eckermann je otvoren za sve narode, jezike, poetike, škole, pravce, generacije, klanove, a sve radi potrage za istinskom literaturom koja je bila i biće autointervju. Stavovi autora nisu nužno i stavovi redakcije.

Izdavači:

.

Forum za interkulturalni dijalog FID…………&…………….Građanski forum
.
Dubrovačka 401/1..3…………………………………………………..Višegradska 16
.
401/13…………………………………………….…………………………..Poštanski fah: 130
.
Novi Pazar………………………………………………………………….. Novi Pazar
 
 
 .
 
.

Glavni urednik: Enes Halilović

Odgovorna urednica: Birsena Džanković

 

Sva prava zadržana © 2015 - 2021 Eckermann ISSN 2466-3220 (Online) Objavljivanje časopisa pomaže Ministarstvo kulture i informisanja