Senka Vlahović

The Whisper of the Muse

.

.

.

Pesma i slika

.

Ovo nije umetnost. Ovo je ispovedanje vekova. Kad nemaš kome, piši sebi, Bogu i dalekom nepoznatom prijatelju. Biti pesnik je velika patnja. Biti čovek, još veća.

Odmetnik od kičice. Pesmom laviram i graviram, u knjigama, šrafure duše u stotine otisaka, da razmnožene do mnogih srca dođu, otvore ih i stvore prizore u njima meni nepoznate.

I pre slike, reč. I posle slike, reč. I u slici, reč. Pretače se, reinkarinira iz jednog oblika u dugi. Njeno veličanstvo reč i njeno podveličanstvo pesma. Pesma u slici, pesma u reči i ona neiskazana – uvek je meni kad u kućicu puževu zavučem se i samo za Boga znam.

Biti pesnik je velika tajna, i radost.

 

…………………………………………………………………………………….Senka Vlahović

……………………………Iz knjige: Ukorenjeni u Nebu: prozaide/foto-ilustracije

.

.

.

.

.


Senka Vlahović

Rođena u Novom Sadu 1985. godine. Bavi se različitim disciplinama vizuelnih umetnosti: prvenstveno dizajnom i ilustrovanjem knjiga i teorijskim izučavanjem ilustracije, ali i fotografijom, slikarstvom i video radom, eksperimentišući likovnim medijima i oblastima njihove primene... Radi u Banatskom kulturnom centru (BKC) u poslednjih dvanaest godina u izdavačkoj i kulturno-umetničkoj produkciji. Diplomirala je primenjenu fotografiju kod mr Sibile Petenji Arbutine na Visokoj tehničkoj školi u Novom Sadu (2007), gde je i specijalizirala ilustraciju knjige kod prof. Doru Bosioka (2011). Master studije Kreiranje imidža u umetnosti i medijima završila je na Akademiji umetnosti u Beogradu kod prof. dr Dejane Prnjat (2015) na temu video-ilustracije knjige. Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbija (ULUPUDS) i Matice srpske. Osnivač je, direktor i član žirija Festivala ilustracije knjige BookILL Fest u okviru Salona knjiga u Novom Sadu. 2013. godine objavila je knjigu O ilustrovanju knjiga poezije: istorija, teoprija, praksa, koja je druga knjiga iz oblasti teorije ilustracije objavljena na srpskom jeziku. 2015. godine objavila je knjigu Video-ilustracija knjige: Novi pogled na ilustraciju i kreiranje imidža knjige u javnosti, koja je na 60. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu ponela Nagradu ULUPUDS-a za najbolju knjigu u oblasti teorije vizuelene komunikacije. 2015. godine režira video-ilustraciju knjige pesama Radovana Vlahovića Večernji akt u devojačkoj sobi Lenke Dunđerski. 2015. i 2017. godine učestvovala je na Međunarodnom simpozijumu o ilustraciji Bijenala ilustracije u Bratislavi, u okviru kojeg je 2017. godine bila član međunarodnoj žirija. 2017. objavljuje tri knjige: Ukorenjeni u Nebu: prozaide/foto-ilustracije, priređuje knjigu Ilustracija govori sve jezike: Nagrade Festivala ilustracije knjige BookILL fest 2012-2017. i prevod From Illumination to the Video-illustration of a Book. Stručne radove i tekstove objavljuje u knjigama i časopisima. Grafički je oblikovala oko 350 knjiga u izdanju BKC-a. Do sada je imala 26 samostalnih izložbi slika, ilustracija i fotografija, 30-ak predstavljanja video projekcija svojih radova, a učestvovala je i na više kolektivnih žiriranih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Sva prava zadržana © 2015 - 2020 Eckermann ISSN 2466-3220 (Online) Objavljivanje časopisa pomaže Ministarstvo kulture i informisanja