Tema

Birds of Bosnia

 

.

.

.

URBANA DAMA – FENOMEN ZIMOVALIŠTA MALE UŠARE U GRADOVIMA SJEVERNE BOSNE I HERCEGOVINE

 

.

.

Monografija prirodnog blaga pod nazivom „Urbana dama-fenomen zimovališta male ušare u gradovima sjeverne Bosne i Hercegovine“ nastala je kao rezultat lične i dugogodišnje fascinacije ulogom sova u prirodnom svijetu. U BiH egzistira 10 vrsta sova kao i jedno od najvećih zimovališta male ušare (lat. Asio otus, engl. Long-eared owl) u ovom dijelu regije – Šamac na Savi. Tematika zimovališta male ušare i dalje je obavijena velom misterije, jer je jedna od rijetkih vrsta sova koja se okuplja u zimska jata. Tokom zimskih mjeseci 2016, 2017. i 2018. godine, obišao sam više gradova na sjeveru Bosne, evidentirao i fotografisao gradska zimska jata male ušare – zimovališta. Ranija i tekuća terenska istraživanja vršena u sjevernoj BiH, 2012. i 2018. goddine, od strane članova Ornitološkog društva „Naše ptice“ iz Sarajeva i članova Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banja Luke, otkrila su desetine različitih lokacija na sjeveru BiH u kojima zimuje mala ušara. S druge strane, ja sam svoj rad fokusirao na gradove sjeverne Bosne kao naseljena i urbana mjesta, koja tokom zimskog perioda nastanjuju ove sove, što predstavlja neobičan fenomen ako uzmemo u obzir da takav odabir lokacije ipak ne predstavlja njihovo klasično stanište (obodi šuma i oranica, grmovi i sl.). Sve naprijed navedeno dodatno rasplamsava maštu i čini malu ušaru neprikosnovenim mistikom u prirodnom svijetu koji nas okružuje. U monografiji je stavljen akcenat na Bosanski Šamac kao najveće gradsko zimovalište male ušare u BiH. Gradovi – zimovališta su udaljeni jedni od drugih u prosjeku 30 km putnom komunikacijom, nalaze se na putu rijeke Save i najvećim dijelom su dio plodnog geografskog reljefa sjeverne BiH, poznate kao Posavina. Posavina se nadovezuje na plodnu zemlju pod nazivom Vojvodina, u okviru susjedne Srbije, sa isto tako impozantnim brojem zimovališta male ušare. Poseban dodatak u monografiji, pored gradova, predstavljaju lokacije zimovališta u dvorištu pravoslavne crkve u opštini Srbac, dvorištu Franjevačkog samostana u Tolisi kod Orašja, zatim zimovalište u dvorištu katoličke crkve u Domaljevcu i zimovalište u dvorištu stare džamije u Brki kod Brčkog, što je predstavljeno u Spritualnom aspektu zimovališta. Monografija je, pored autorovog objektiva, dodatno obogaćena angažmanom gostujućeg fotografa, gospodina Danijela Mihajlovića, sa adresom u Barseloni (Španija), koji je svojim fotografskim umijećem doprinjeo jedinstvenom prikazu ove divne i misteriozne ptice.

Osnovni cilj fotomonografije jeste približavanje ovog neobičnog prirodnog fenomena svim domaćim i stranim ljubiteljima prirode, razbijanje sujevjerja koje još vlada u vezi prisustva sova na našim prostorima i predstavljanje ideje da je život u simbiozi između divlje životinje i čovjeka, koliko god se to činilo nemoguće, ipak moguć. Ukoliko poštovani čitalac u monografiji pronađe i djelić fascinacije na ovu vrstu, koja će pozitivno vibrirati u njegovom sjećanju, svrha monografije je ispunjena.

.

.

.

.

author-avatar

O autoru Almir Hukić

Rođen 1980 god u Tuzli, gdje se školovao i odrastao. Završio je fakultet ekonomskih nauka u Tuzli, ostvarujući egzistenciju u više proizvodnih i trgovačkih kompanija u BiH. Uporedo sa poslom, razvijao je ljubav prema pticama grabljivicama i wildlife fotografiji odnosno fotografisanju divljih životinja u njihovim prirodnim staništima. Rezultat dugogodišnjeg rada na terenu predstavlja prva BiH wildlife fotomonografija pod nazivom „Urbana dama - fenomen zimovališta sove male ušare u gradovima sjeverne Bosne i Hercegovine“ koja prezentuje neobična masovna okupljanja sove male ušare u bosanskim gradovima tokom zime. Knjiga je rađena u dva izdanja na bosanskom i engleskom jeziku i obogaćena je recenzijom največeg svjetskog stručnjaka za sove gdina Heimo Mikkole iz Finske. Autor je izložbe na temu male ušare u okviru Ornitofestivala u Trebinju u oktobru 2018 god. i Ornitofestivala u Sarajevu 2019 god. Veliki je zaljubljenik u ornitofaunu jezera Modrac, Posavine i planine Konjuh i od januara 2018 godine, član je Ornitološkog društva Naše ptice iz Sarajeva. Želja mu je da organizira i vodi birdwatching i bird foto safari ture po fascinantnim lokacijama Bosne i Hercegovine.

Back to list

Iz rubrike

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *