Eckermann pita

Neisplakane suze

.

.

Šta je reč?

.

Reč je pesnički plug. Seče i prevrće po sećanjima, emocijama i ostalim neutrživim kategorijama.

.

.

                             Šta je njiva?

.

Za mene njiva znači umor. Posle njive nema čitanja ni pisanja, sve što možeš je da spustiš kapke. To je razlog zašto ne živim na selu. Ili jedan od njih.

.

.

Šta je plug?

.

Plug je san zemlje. Posle njega ona se budi sveža i kreće sve ispočetka.

.

.

O čemu umoran orač peva?

.

Nikad nisam bila orač pa bi bilo licemerno da odgovorim na to pitanje. Moj tata prvo kaže da umoran orač spava, a onda me zove i kaže da ipak peva kada krene kući. Tata je bio pravi orač. Imao je Goluba i Cvetka i još mnogo volova i konja. A sad ima traktor. Pokojni komšija Jole, stari rabadžija, na veseljima je uvek naručivao „Tera kola Mitar rabadžija“. A onda, ima taj hit „Mile ima volove šarene, a ja mlada obraze rumene“.

.

.

Krava liže tele na klimavim nogama. Da li je to prvo kupanje i prvo značenje u novom životu?

 

Posmatrala sam taj prizor mnogo puta. Kad to rade, krave mi ne deluju previše zainteresovano, kao da je to neki uslovni refleks.  A nisu ni preterano nežne u tome. Kad sve to kažem mami, ona kaže kako to misliš nezainteresovana je, pokušaj ti da joj ga uzmeš. Sličan odgovor je moja mama davala i na pitanja koja se ne tiču krava. I sve ću ja to razumeti kad, ako Bog da, postanem majka.

.

.

 

Ptice nikad ne prave zalihe hrane u gnezdu. Kako gledaš na njihovo uverenje da nikad neće ostati gladne?

 

Da imam krila i ja bih živela u istom uverenju.

.

.

Ako bi te zadužili da izvršiš agrarnu reformu, da li bi poljoprivrednicima poklonila neobrađene njive ili bi ih dala na određeni vremenski rok?

.

Dala bih njive na određeni vremenski rok. Čini mi se više brinemo o stvarima za koje znamo da ćemo ih imati u određenom ograničenom periodu i gledamo da ih što bolje iskoristimo.

.

.

Koji je traktor bolji, beloruski ili holandski?

 

Ne znam, zaista. Vozila sam naš IMT 539 i  kineski Jinma 454. Nisu previše nežni ni jedan ni drugi. Morala sam da stanem celokupnom težinom na kočnicu i kvačilo da bih zakočila. A možda je samo do moje kilaže. Uglavnom, nikad nisam simpatisala ljude koji se frljaju sa karakteristikama vozila kao da su ih oni lično konstruisali. Nikad vajde od silnih znalaca. U mom selu su popularni mali italijanski traktori. Uzmeš ga na kredit jer misliš da će malina doveka koštati koliko početne godine i posle se hvataš za glavu.

.

.

                             Sade li u Stupčevićima jagodu mesečarku?

 

Bila je pre par godina pomama za kupovinom folija, sistema za navodnjavanje i sadnica jagode. Cena , posledično, zarada manja od očekivane učinili su da jagoda više ne gospodari našim poljima. Pri tom je teška za održavanje, bole leđa. Mesečarku sadimo za sopstvene potrebe negde što bliže kući jer je apsolutna kraljica-rađa od proleća do jeseni.

.

.


Plinije Stariji navodi da malina raste nedaleko od Troje, na planini Idi…

 

Malina koja raste u Arilju je sigurno ukusnija. Šalim se, ali odakle god da je došla ona drži zapadne krajeve ove zemlje,odhranila je i školovala mnogo dece. Priče o protestima, blokiranju puteva i pruga, prevrtanju marice, otimanju pendreka i seoskoj ekskurziji pred Vladom Srbije mnogo više volim da slušam nego one o padu Troje.

.

.

 


Najpoznatiji predstavnici nemačke homeopatske medicine tvrde da su plućne bolesti uglavnom povezane sa ljubavlju. Da li su u pravu?

 

Mislim da jesu. Neki kažu da je npr. astma bolest neisplakanih suza. Doktorka koju znam je rekla jednom „Čim mi dođe dete sa astmom ja znam da s majkom nešto nije kako treba“. Ostavljam svima da nađu svoj odgovor na pitanje zašto je ponekad potrebno uložiti toliko truda u disanje. Jer kad se taj odgovor nađe, možete da bacite pumpicu.

.

.

                             Kakav je odnos ponude i potražnje u savremenoj poeziji?

 

Ponuda je veća od potražnje. Mnogi pišu, malo ko čita, a još manje njih će da  kupi.

Ako hoćete da vidite stanje poezije, sa ekonomske strane, uđite u prodavnicu knjiga. Knjige tamo pozicioniraju prema prodaji. Romani će vam upadati u oči, a poezija, uglavnom morate da pitate: A gde držite poeziju? Više volim da razmišljam o poeziji kao vantržišnoj kategoriji, jer ona to zaista jeste.

.

.

Ispod tvog intervjua u Danasu jedna čitateljka je ostavila komentar: Radmila kida! Ako Radmila kida, sa čim raskida?

 

Radmila raskida sa svim obrascima, tradicijama i  ljudima koji stoje na putu njenoj sreći. I to uvek podrazumeva kidanje. Prvenstveno delova sebe.

.

.

Čemu poezija?

 

Uvek je pitanje kome. I prvi odgovor je: sebi. Drugi odgovor je: sebi i svim ostalim zainteresovanim stranama.

 

.

.

                                               Razgovarao: Enes Halilović

                                               Fotografija: Ema Bednarž

.

.

.

.

Back to list

Iz rubrike

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *