Proza

Dadilja

 

 

Prošlo je vreme za ustajanje. Sada su svi sigurno budni…razmišljam koliko još ima koraka po ovom zamršenom putu. Tamo, vamo, skretanja, mulj, zavrzlame. Beležim uspone i padove, nekako mi se čini da kad posrnem stvarno odem u tri lepe i da mi nema pomoći.

Dadilja Todorova je tu na par koraka od mene, izgleda da ćemo zajedno popiti prvu jutarnju kafu. Crnka je, anoreksična i ziljava. Mada ima savršene zube, nekako dadiljske niko se ne zaljubljuje u nju. Ovako će izgleda biti svakog jutra. Lokal je prazan. Ona je sama. Posle podnevnu smenu započinje šetnjom derišta po kraju. Pričalo se dugo da s dadiljom nešto nije u redu, posećivala je doktora jednom mesečno, navodno nije joj bilo ništa, gluposti i razne priče ko ih još sluša. Vozila je derište na biciklu školu, ponekad i sve češće obučena kao monahinja. Bez marame, šta će joj, radi.

Izašli su na ulicu u crnim odorama i sa upaljenim svećama. Ko je znao da je uskoro praznik ili tako neki dan osim Todorove. Ko ih zna kloni ih se ko zna Todorovu kloni se i nje. Ali mi smo jutros popile kafu zajedno. I pošteno se ispričale. Kolona je krenula glavnom ulicom. Ja imam još pola čase limunade, popiću to i krenuti dalje. Horski su uzviknuli:

šta radiš to?

-nista…

uhvati se za mene ne. Ne puštaj me.

Dadilja Todorova je znala da se ovoj grupi ne sme približiti bez sveće, ali on nije. Otrčao je i pridružio se ritualu. Dadilja je sledećeg jutra dobila otkaz. Previše je čudna bila ona, za svojih dvadesetak godina. Nećemo je više viđati kod nas. Nek ide s milim bogom. Vrag nek je nosi.

Istrčala sam posle cele nešrospavane noći. Neka grupa ljudi sjurila se na Todorovu, kako je navodno pokušala sutradan da otme dete, pokupili su je u prvu ludnicu. Todorova nije imala nikoga osim mene, za uz kafu. Odlučila sam da je obiđem.

redom je sve bilo isto kako je pričao“

“ ko Todorova“

“ on. Videla si ga te noći bio je u povorci“

“ otišla si s njim“

„da, ali nismo spavali tu noć“

“ pa zašto niste“

“ ne ali dete je naše“

Todorova je načisto prolupala i s njom više nije bilo moguće razgovarali. Srećom brzo sam se odselila u drugo mesto i na celu priču skoro i zaboravila. Deset godina kasnije koleginica je istekla vene u hirurškoj sali, mene su suspendovali i dobila sam dijagnozu, probudila sam se te noći u krevetu pored Todorove. Teško je bilo pridići se.

koga to vidiš“

“ ne vidim ništa“

Doktor je nervozno zapitkivao. Ostaćete same kako je rekao.

zašto si ovde“

„nisam ovde, drugde sam“ 

Prošlo je vremena i od toga. Dani su prolazili, i ja sam se vratila u staru kuću i ponovo u noći pojavi se grupa sa odorama u crnom. Sada je na čelu kolone derište koje je odraslo i onaj čovek.

author-avatar

O autoru Zorica Jošić

Rođena je 1994. godine u Ljuboviji. Objavljuje pesme u časopisima i čita na knjževnim večerima. Učešće u projektima Argh, Poezin sa poetskim performansima. Pisala pesme za časopis Librarion, kao i kratke filmske prikaze za časopise Helly Cherry i Dotkom. Nezavisna scena svih kreativnih dodelila joj je drugu nagradu “Rade Tomić” za najbolju neobjavljenu pesmu na konkursu za decu i mlade. Učestvovala na tribini “Vasko Popa” na Međunarodnom beogradskom sajamu knjiga i Radionici kreativnog pisanja izdavačke kuće Enklava, Uvrštena u Antologiju savremenih kratkih književnih formi INAKU, Skoplje. Objavljivana na portalima Astronaut, Hiperboreja, Čovjek časopis.

Back to list

Iz rubrike